Lunt rugbrød…

on

…er bare noget af det bedste. Og her er et dejligt et af slagsen – som ikke er min helt egen opskrift men er inspireret fra en opskrift, jeg fik af min søster.

Begynd dagen før, du vil spise rugbrødet. Samlet skal du regne med at bruge 18 timer inklusive afkøling på processen.

Du skal bruge din surdej – eller lave en ud fra fx min opskrift.

6 timer før brug skal du lave en særlig surdej til rugbrødet med basis i din normale surdej. Pisk 1 dl surdej med 2 dl lunken vand, 1,5 dl rugmel, 1 dl fuldkornshvedemel og 0,5 dl hvedemel. Lad den stå tildækket i stuetemperatur i 6 timers tid. Meningen er at den skal hæve til dobbelt størrelse. Men gør den ikke det, så fortvivl ikke.

Samtidig blander du 250 knækkede rugkerner, 200 g blandede græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø og sesam i en skål og hælder 4,5 dl kogende vand over. Lad blandingen stå og trække samtidig med rug-surdejen.

Nu er du klar til at røre dejen bestående af 200 g surdej, kerneblandingen, 2,5 dl lunkent vand, 350 g rugmel, samt evt 10 g mørkt maltmel, hvis du kan få det.  Rør det ved middel hastighed i ca 5 minutter med K-spade, hvis du har sådan en maskine. Alternativt kan du røre dejen med rørekrogene på en håndpisker. Til sidst rører du 16 g salt i dejen – rør igen ca 5 min.

Fordel dejen i en smurt rugbrødsform – glat overfladen med lidt vand. Lad den hæve i en plasticpose i 8-10 timer.

Bag så brødet ved 180 grader i ca 1,5 time og lad brødet køle lidt, før du skærer i det.

 

 

Få besked ved nye indlæg
Følg flotte fotos og få inspiration

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *